תחבורת העתיד

תחבורה היום ומחר לוקחת חלק בקידום נושא תחבורת העתיד בערים וברשויות המקומיות. נתמקד בשלושה אירועים מרכזיים שמהווים התחלת דיון מרתק ומפרה בתחום החדשני שלפנינו. 

*הקדמה תמר (לערוך מנייר העמדה)

 

30.4.2018 – דיון בנושא הערכות הערים לתחבורת העתיד.

תחבורה היום ומחר והמכון לחקר התחבורה בטכניון חברו יחד להוביל מהלך להיערכות ערים והכנת נייר עמדה לבניית מדיניות עירונית בנושא הרכב האוטונומי ואימוץ טכנולוגיות חדשניות בתחום התחבורה.

חברות הטכנולוגיה מציעות כלים מגוונים המאפשרים לעצב מחדש את מערכת התחבורה בעיר. במקביל, אימוץ טכנולוגיות עלולות להוביל מהלכים שאינם בהכרח מיטיבים עם העיר ותושביה. ההשפעות הפוטנציאליות של טכנולוגיות תחבורה חכמה ובפרט הרכב האוטונומי משתרעות על מגוון תחומים המשפיעים על המרחב העירוני ואיכות החיים של התושבים. למרות אי הוודאות בנוגע ללוחות הזמנים והאופן בו יאומצו הרכבים האוטונומיים, חיוני שכבר בשלב זה מובילי המדיניות ברמה העירונית והארצית יקבלו החלטות מעצבות, יובילו מהלכי הפריה הדדית בין כלל בעלי העניין, ישפיעו על אופן הטמעת הטכנולוגיות ורמת המעורבות הרגולטורית הנדרשת.

 

מצגת עלמא צור רביבו

מצגת דר' מיכל לפידות

 

2.7.2018 – כנס ישראל 100 – תכנון מרחבי אסטאטגי לישראל לקראת 2048.

*אירוע בחסות הטכניון

 

במסגרת פיתוח חשיבה על תחבורה עתידית, לאור חדירת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ושינויים בתפיסת שירותי תחבורה, הוזמנו נציגי תחבורה היום ומחר לקחת חלק בשולחן עגול לצד אנשי מקצוע, אקדמיה שותפים מגופי שלטון וNGOs בתחום. הכנס עסק בפיתוח כלים תכנוניים והערכות להמשך.

 

9.10.2018 יום עיון – השלכות עידן הרכב האוטומטי על שימושי הקרקע והתכנון העירוני.

*אירוע בחסות המדען הראשי – משרד התחבורה.

 

העולם רוחש מפעילות ופרסומים על המהפכה התחבורתית שתחולל כניסת הרכב האוטומטי. חלקם הגדול של הפרסומים נובע מחברות הרכב והטכנולוגיה, ויתכן שגם הקהילה האקדמית בעולם מוטה על ידי הכסף הגדול של החברות הטכנולוגיות. קיים חשש שאנחנו מוצפים בהערכות אופטימיות ולא מקבלים דיון מאוזן. מבטיחים לנו את קץ עידן הפקקים: כל אחד יזמין רכב אוטומטי שיתופי באפליקציה ויגיע מהמוצא ליעד באפס זמן. לא יהיו כלי רכב בבעלות פרטית לשימוש בלעדי של בעלי הרכב. מספר קטן של כלי רכב אוטומטיים ישרתו מספר גדול של משתמשים, ולכן לא צריך מקומות חניה. האם התרחיש הזה בכלל ריאלי?

מה יהיה עתיד התחבורה הציבורית "הרגילה"? אם מחיר הנסיעה האינדיבידואלית ברכב האוטומטי השיתופי יהיה נמוך כמו שמבטיחים, והזמינות גבוהה – מי בכלל ירצה להשתמש באוטובוס? האם אפשר לצמצם את שטחי החנייה, על בסיס תרחיש זה, לפחות בבנייה חדשה? האם מערכת תחבורה מבוססת כלי רכב אוטומטיים קטנים יכולה לשרת אוכלוסייה של מטרופולין גדול? האם אפשר לשנות ייעוד של שטחי חנייה לשטחים ציבוריים? לאשר בנייה ללא חניות? האם ניתן להציע רעיונות חדשים, בהתבסס על הציפיה שיהיו כלי רכב אוטומטיים?

ועוד סוגיות ייחודיות לישראל: האם יימצא פתרון הקסמים לבנייה מסיבית של שכונות חדשות ללא פתרונות תחבורתיים "מסורתיים"? האם אפשר לעצור את ההשקעות הגדולות במערכות הסעה עתירות נוסעים?

 

——————————————————————————————————————————————

 

מהנעשה בעולם 

*מידע חדשני ורלוונטי מהנעשה בתחום בעולם.