מבוא לסוגי מוגבלויות

שנה: 
2015
קטגוריית פרסום: 
הפרסום: 

מבוא לסוגי מוגבלויות

 

נכות- הגדרת החוק הישראלי

על פי חוקי מדינת ישראל, המושג "אדם עם מוגבלות" משמש לצורך תיאור נכות. על פי חוק הביטוח הלאומי, המושג נכות משמש לצרכי קביעת אחוזי נכות. בהתאם לכך, הגדרת המושג מתייחסת למגבלה פיזית או נפשית בתפקוד, הנובעת ממום מולד או לחילופין מפגיעה פיזית או נפשית הנגרמת עקב מחלה, תאונה, פגיעת זדון וכדומה. מכיוון שהמושג נכות מתייחס למגוון נרחב של יחסי גומלין בין גוף האדם ונפש האדם לבין סביבתו, המושג נכות בא לתאר חלק מהמצבים הבאים: מצב בו אדם מסוים סובל מליקוי בתפקוד או במבנה גופו, מצב בו  אדם מסוים סובל ממגבלה כזו או אחרת בביצוע פעולות ומשימות כאלו ואחרות ותיאור למצב בו אדם מסוים סובל ממגבלה הבאה לידי ביטוי במהלך היומיום.

 

סוגי מוגבלויות:

ההגדרה בחוק לאדם עם מוגבלות: "אדם עם לקות פיסית, נפשית או שכלית [לרבות קוגניטיבית], קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים".

 

I.                   לקות פיסית: ליקוי שמגביל את התנועה ואת היכולת המוטורית. כוללת בתוכה מגוון נרחב של ליקויים גופניים המגבילים את האדם הסובל מהם בביצוע פעולות ניידות ויכולת מוטורית.

להלן המיון של הנכויות עפ"י דרגות החומרה:

נכות קלה - מוגבלות פיזית המשפיעה על היכולת לבצע פעולות שוטפות בחיי היום יום, למשל: צליעה קלה

נכות בינונית - ליקוי פיזי שנותר באופן קבוע לאחר שיקום

נכות קשה - ליקוי פיזי קשה שנותר באופן קבוע לאחר שיקום מירבי

נכות חמורה - מוגבלות קשה, חוסר יכולת לנהל חיים נורמליים. ליקוי היוצר תופעות קליניות קשות כמו למשל ליקויים שונים בראייה, שמיעה ודיבור. דוגמה נוספת לנכות חמורה הוא שיתוק כמעט מוחלט של הגוף המגיע עד למצב של חוסר הכרה עמוק והפסקת פעילות מוחית.

·         לקויות שמיעה: לקות שמיעה מתבטאת בָאבדן חלקי או מלא של יכולת השמיעה. חירשות תיתכן מלידה או בשלבים מאוחרים יותר  בחיי האדם, כתוצאה ממחלה או מתאונה.

·         לקות ראייה/ עיוורון:  עיוורון הנו נכות המתבטאת בחוסר ביכולת ראיה. לעתים עיוורון הוא מום מולד ולעתים נגרם כתוצאה ממחלה או מתאונה. עיוור מוגדר כמי שלא יכול לראות אפילו אור. המושג "לקויי ראייה" מתייחס הן לאנשים עיוורים והן לאנשים בעלי לקות ראייה אחרת.

 

II.                 לקות נפשית:

לפי משרד הבריאות, מדובר למעשה במחלת נפש, המוגדרת כתבנית פסיכולוגית שנתפסת כלא נורמלית לפי המוסכמות והנורמות החברתיות.  

נכות נפשית מחולקת לשני מצבים נפשיים: הפרעות פסיכוטיות והפרעות פסיכו-נוירוטיות. קבוצת ההפרעות הפסיכוטיות כוללת סכיזופרניה, תסמונות מוחיות פסיכוטיות והפרעה סכיזואפקטיבית. קבוצת ההפרעות הפסיכו-נוירוטיות כוללת הפרעות מצבי רוח, כגון חרדה, דיכאון, הפרעה פוסט טראומתיתמאניה דיפרסיה ובעיות נפשיות נוספות שאינן מוגדרות כהפרעות פסיכוטיות.

 

III.               לקות שכלית:

 

לקות שכלית מאובחנת כאשר רמת ה-IQ  הנמדדת היא נמוכה במיוחד (70 ומטה), בשילוב עם כשרי הסתגלות לקויים.

על פי חוק הסעד, אדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית הוא אדם שמחמת חוסר התפתחות או התפתחות לקויה של כשרו השכלי, מוגבלת יכולתו להתנהגות מסתגלת והוא נזקק לטיפול. חסרה לו היכולת לעמוד בדרישות של עצמאות אישית ואחריות, בהתאם לגילו.

ישנן ארבע רמות של מוגבלות שכלית: קלה, בינונית, קשה וחמורה.

·         הגדרה להנמכה קוגנטיבית: תפקוד שכלי גבולי, מרמת משכל 70-84.